Respijtzorg

Als jij voor een ander zorgt, is het belangrijk dat je deze zorg af en toe even kunt overdragen. Zodat je even vrij bent en wat meer tijd voor jezelf hebt. Voor je familie, vrienden en eigen hobby’s bijvoorbeeld. Het tijdelijk overdragen van de mantelzorg aan iemand anders heet respijtzorg.

Verschillende vormen van respijtzorg
Respijtzorg is er in verschillende vormen:
· Het kan gaan om opvang buitenshuis, zoals bij een dag- of weekendopvang of in een verzorgingshuis.
· Liever in een vertrouwde omgeving blijven? Dan kan er ook een vervanger bij de zorgvrager thuis komen.
· De zorg kan overgenomen worden door een professional of vrijwilliger.
· Dit kan structureel zijn, bijvoorbeeld een dagdeel per week of om het weekend. Of incidenteel, bijvoorbeeld tijdens een vakantie.
· Het kan ook gaan om een situatie waarbij de zorgvrager en de mantelzorger samen betrokken zijn en een zorgprofessional de zorg overneemt. In het geval van een familieweekend of een gezamenlijk uitje bijvoorbeeld.

Respijtzorg: vervangende mantelzorg, zie flyer .

Waarom is respijtzorg zo belangrijk?
Sommige mantelzorgers vinden het lastig om hulp in te schakelen. Misschien omdat je je schuldig voelt tegenover de persoon die je verzorgt. Of je schaamt je dat je de hulp van anderen inroept. Dat is totaal niet nodig. Zorgen voor iemand anders kan erg zwaar zijn. Het is belangrijk dat je dat erkent, en dat je om hulp vraagt wanneer dat nodig is. Zo wordt het prettiger en afwisselender om te zorgen. En daarvan profiteert ook de zorgvrager. Bovendien doet iemand nieuwe sociale contacten op, wat vaak prettig is, voor jong en oud.

Informeer eens naar de mogelijkheden
Denk jij aan respijtzorg? Twijfel niet en neem contact met ons op.
Wij informeren je graag over de mogelijkheden van respijtzorg in het Land van Cuijk en denken met je mee over een passende oplossing.